Defecţiune la centrala nucleară de la Cernavodă.

Defecţiune la centrala nucleară de la Cernavodă.

Mesajde mr marinel » Vin Sep 16, 2011 11:26 pm

Unul dintre cele două reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă va fi oprit controlat, vineri, pentru maxim două zile, cu scopul remedierii unei defecţiuni la un echipament aferent centralei.

“Nu sunt probleme legate de secetă. Avantajul centralei de la Cernavodă pe tehnologia CANDU este că reactoarele nu trebuie să fie oprite pentru a fi încărcate cu combustibil nuclear. Această operaţiune se face cu un robot numit maşina de încarcat-descărcat. S-a blocat ceva la acest mecanism”, au declarat Jurnalul Naţional surse din sistemul energetic.

În mod normal, după schimbarea piesei respective, reactorul poate fi pornit aproape imediat, însă procedurile de siguranţă necesită oprirea pe câteva zile. Nu sunt probleme cu centrala şI nici sistemul energetic naţional nu va fi afectat, deoarece Dispeceratul Energetic are întotdeauna o rezervă gata să fie pornită şI care să acopere oprirea unui reactor.

Centrala de la Cernavodă operează cu două reactoare nucleare şI asigură 18% din consumul de energie din ţară. Nuclearelectrica a anunţat ieri că debitul Dunării nu impune deocamdată oprirea reactoarelor, însă situaţia este asemănătoare cu cea din 2003, când compania a fost forţată să oprească unitatea 1, singura care funcţiona în acel moment.

„În prezent, nivelul apei din bazinul de aspiraţie este de 3 mdMB faţă de nivelul mediu de 4,5-5 mdMB, etalonul de masură fiind nivelul Mării Baltice. (...) În astfel de condiţii, SN Nuclearelectrica SA monitorizează cu atenţie evoluţia nivelului fluviului Dunărea şi în funcţie de valorile din Bazinul de aspiraţie, se pot adopta urmatoarele decizii:
-Oprirea unei unităţi atunci când nivelul ajunge la 2,50 mdMB
- Oprirea celei de-a două unităţi atunci când nivelul ajunge la 2,35 mdMB

În cazul opririi uneia sau ambelor Unităţi, există totuşi suficientă apă în bazinul de aspiraţie încât să se poată asigura racirea reactoarelor pentru care se utilizează pompe speciale cu înălţimea de aspiraţie mult mai joasă, în jur de 1,4 mdMB, anunţa ieri compania într-un comunicat.

Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei, a anunţat joi că debitul redus al Dunării nu impune, deocamdată, oprirea controlată a reactoarelor.


http://www.jurnalul.ro/stiri/observator ... 90654.html
mr marinel
Administratorul site-ului
 
Mesaje: 318
Membru din: Dum Aug 23, 2009 11:00 am
Localitate: Bucuresti Romania

Înapoi la Discutii tehnice

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

Toate drepturile rezervate ASOCIATIA ROMANA A ELECTRICIENILOR. Copyrights 2017