Un Iluminat Public de Calitate

Un Iluminat Public de Calitate

Mesajde mr marinel » Mie Dec 27, 2017 10:28 am

Pentru un iluminat public de calitate interviu cu dl. Dan Vătăjelu, președinte ARI
vata-800x445-c.jpg
vata-800x445-c.jpg (44.99 KiB) Vizualizat de 2938 ori

Dan Vătăjelu este Director General al firmei FLASH LIGHTING SERVICES.
Este membru oficial al Diviziei 4 Lighting and Signalling for Transport din cadrul CIE (Commission Internationale de l’Eclairage) din partea României, membru în comitetul tehnic ASRO/CT 240 Tehnica Iluminatului, Director Divizia 4.1. (Iluminatul căilor de circulație auto, pietonilor, cicliștilor ș.a.) în cadrul CNRI (Comitetul Național Român de Iluminat), Vicepreședinte al Patronatului Serviciilor Publice din România, Serviciul de iluminat Public. În anul 2010 a inițiat infintarea Asociației Române pentru Iluminat (ARI).

Revista Electricianul: Care dintre prevederile standardelor din iluminatul public sunt cel mai puțin respectate în orașele din România în prezent?
Dan Vătăjelu: În primul rând, standardele sunt aproape necunoscute pentru autoritățile publice. Fie că ne referim la iluminatul stradal, fie că ne referim la iluminatul interior pentru școli, spitale, locuri de muncă interioare sau exterioare. Din păcate, majoritatea proiectanților nu cunosc aceste standarde, iar beneficiarii nu știu ce să ceară proiectanților.
Aș remarca un alt impediment, ce ține de limba în care se găsesc standardele la ASRO. Deși standardul SR EN 13201 a fost adoptat ca standard românesc în 2015, din lipsă de fonduri, el nu a fost tradus până acum, din limba engleză. Pentru a facilita accesul la informații, ARI a alocat din fondurile proprii sumele necesare traducerii acestor standarde în limba română.
În paralel, pentru a facilita accesul la informații, ARI a demarat scrierea ghidurilor pentru achiziții publice în domeniul iluminatului. În această lună este disponibil pentru consultare primul ghid: „Ghid pentru achiziția echipamentelor de iluminat stradal” și vă invităm și pe
această cale să vă aduceți contribuția cu observații sau completări necesare.

Revista Electricianul: Care sunt avantajele pe care firmele concesionare ale serviciilor de iluminat le oferă?
Dan Vătăjelu: Aș enumera câteva avantaje:
– Prestarea serviciului pe baza criteriilor de perfor manță;
– Operarea responsabilă a sistemului de iluminat;
– Delegarea riscurilor de operare, finanțare și tehnologice către operator;
– Gestionarea bunurilor ce compun sistemul de ilu minat;
– Istoricul bunurilor și al intervențiilor realizate.
Alte avantaje pentru delegarea gestiunii prin concesiune către un operator licențiat ar fi accesul la fonduri europene pentru modernizarea sistemelor de iluminat public, obținerea unor rezultate optimizate în serviciul de iluminat, costuri adaptate activităților de iluminat și a dimensiunii localității.

Revista Electricianul: Legea serviciilor publice sprijină în prezent în mod real concesiunea iluminatului public? Ce credeți că ar mai fi de completat în acest sens?
Dan Vătăjelu: Legislația în vigoare pentru serviciul de iluminat public există și poate fi aplicată. O trec în revistă:
Legea 51/2006: Legea serviciilor publice;
Legea 230/2007: Legea serviciului de iluminat public;
Legea 100/2016: Legea privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii;
HG 867/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de concesiune de lucrări și concesiune de servicii din Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii;
Ordinul comun 5/93/2007 al președintelui ANRE și al președintelui ANRSC – pentru aprobarea Contractului cadru privind folosirea infrastructurii sistemului de distribuție a energiei electrice pentru realizarea serviciului de iluminat public;
Ordinul președintelui ANRSC 77/2007 – privind aprobarea Normelor metodologice de stabilire, ajustare sau modi ficare a valorii activităților serviciului de iluminat public;
Ordinul președintelui ANRSC 86/2007 – pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului de iluminat public;
Ordinul președintelui ANRSC 86/2007 – pentru aprobarea Caietului de sarcini-cadru al serviciului de iluminat public.
Ca și în alte cazuri, constatăm că există legislație, dar stăm destul de prost cu aplicarea ei. În acest sens, ARI a avut mai multe luări de poziție realizând materiale concludente, pe care le-am înaintat ANRSC și Consiliului Concurenței.
Din datele publice ale ANRSC, putem constata că doar 20% din localitățile din mediul urban au serviciul licențiat, într-o anumită formă (studiu realizat în luna februarie/martie 2017) la 10 ani de la publicarea Legii 230…
Dar trebuie să felicit pe această cale noua conducere ANRSC care a preluat criticile și a început să se implice în informarea autorităților publice locale despre legislația existentă, demarând de asemenea un program de control și îndrumare în acest sens. ARI a semnat un protocol de colaborare cu ANRSC pentru îmbunătațirea serviciului și una dintre primele ținte
este revizuirea Regulamentului Cadru al serviciului de iluminat și adaptarea indicatorilor de performanță generali și garantați la cerințele autorităților.

Revista Electricianul: Autoritățile publice vi se par în prezent suficient de conștiente de importanța realizării unui iluminat public de calitate?
Dan Vătăjelu: Cred că iluminatul public, atunci când vine vorba de autorități publice, ar trebui văzut din mai multe perspective. Da, iluminatul trebuie văzut și trebuie să ne ajute să vedem să ne desfășurăm activitățile în condiții optime.
Iluminatul public trebuie privit ca iluminatul spațiilor publice și aici mă refer la toate spațiile atât interioare cât și exterioare: străzi, piețe, parcuri, clădiri, școli, spitale, birouri, locuri de muncă, gări, autogări, noduri intermodale, etc.
Dar răspunsul la întrebarea dumneavoastră, din păcate este unul negativ. Sunt foarte puțini cei care conștientizează importanța iluminatului de calitate și utilizat corect.
Una din cauze este și deprofesionalizarea pieței, iar acest lucru a dus la vânzări de produse cu orice preț, fără să se țină cont de standarde sau etică.
Conștientizarea poate fi făcută cu sprijinul specialiștilor bine intenționați, prin intermediul ARI și a altor structuri neguvernamentale, prin intermediul mediului academic și nu în ultimul rând, prin intermediul utilizatorilor. Când vorbesc de utilizatori, mă refer la șoferi în cazul iluminatului stradal, la medici și pacienți în cazul iluminatului în domeniul sănătății, etc.
Pentru a crește gradul de conștientizare, ARI își dorește să acorde un premiu anual autorităților publice care dovedesc că au proiecte relevante în domeniul iluminatului.

Revista Electricianul: Cetățenii resimt după părerea dumneavoastră aspectele ce țin de calitatea iluminatului public, mai ales în mediul urban? Este apreciat deci un iluminat de calitate?
Dan Vătăjelu: Dacă resimt, cred că da… chiar dacă nu conștientizează acest lucru. Resimt un iluminat prost copiii care își distrug vederea când desfășoară în mod constant activități în spații iluminate necorespunzător.
Resimt pacienții unităților sanitare ca mediu ostil și datorită iluminatului. Resimt șoferii când nu văd obstacole pe suprafața carosabilă datorită iluminatului inadecvat.
Resimțim cu toții efectele iluminatului, dar puțini le și conștientizează.
Cred că este de datoria noastră să ajutăm cetățenii să conștientizeze aspecte ce țin de iluminat. Pentru cetățeni este important, pe lângă iluminatul spațiului public, ilu minatul spațiului privat. În acest sens, ARI a realizat anul trecut cu ajutorul membrilor, un Ghid pentru achiziția surselor de lumină ce poate fi descărcat sau consultat la adresa:
http://ari-iluminat.ro/wpcontent/upload ... _flyer.pdf
În scopul îmbunătățirii cunoștințelor în domeniul iluminatului, am semnat o serie de parteneriate și aș enumera câteva:
Parteneriatul cu OER – Orașe Energie România pentru promovarea iluminatului de calitate și de asemenea componentă importantă pentru realizarea obiectivelor asumate prin Convenția primarilor în privința economiilor de energie;
Parteneriatul cu TALQ Consortium – pentru promovarea și distribuirea în România a „Ghidului de buzunar pentru iluminat inteligent”;
Parteneriatul cu ELE – organism european creat de Asociațiile naționale din Germania, Olanda, Austria și Elveția în domeniul iluminatului.

SURSA: https://www.electricianul.ro/pentru-un- ... dinte-ari/
mr marinel
Administratorul site-ului
 
Mesaje: 318
Membru din: Dum Aug 23, 2009 11:00 am
Localitate: Bucuresti Romania

Înapoi la Discutii tehnice

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

Toate drepturile rezervate ASOCIATIA ROMANA A ELECTRICIENILOR. Copyrights 2017