Amenajarea Hidroenergetica Lotru

Amenajarea Hidroenergetica Lotru

Mesajde mr marinel » Lun Iun 09, 2014 7:49 am

Lotru_Ciunget Baraj Petrimanu.jpg
Baraj Petrimanu
Lotru_Ciunget Baraj Petrimanu.jpg (27.57 KiB) Vizualizat de 5787 ori
Lotru-Ciunget Baraj Vidra.jpg
Baraj Vidra
Lotru-Ciunget Baraj Vidra.jpg (27.64 KiB) Vizualizat de 5787 ori
Lotru-Ciunget Subteran.jpg
Lotru_Ciunget Subteran
Lotru-Ciunget Subteran.jpg (28.16 KiB) Vizualizat de 5787 ori
Amenajarea Hidroenergetica Lotru

Sursa: http://hidroelectrica.ro/Details.aspx?page=55

Pusa in functiune in anul 1972, Hidrocentrala Lotru – Ciunget ocupa un loc de frunte in cadrul amenajarilor hidroenergetice din Romania, atat datorita puterii sale instalate, 510 MW, care este cea mai mare putere instalata pe raurile interioare ale tarii, cat si datorita complexitatii schemei sale de amenajare.
Amplasata subteran, la 140 m sub talvegul raului Latorita este echipata cu 3 hidroagregate de 170 MW fiecare, compuse din turbine Pelton si generatoare verticale sincrone.

Parametrii tehnici ai hidrocentralei Ciunget ii confera acesteia urmatoarele functiuni caracteristice:
• centrala de varf, acopera zonele variabile ale curbei de sarcina;
• participa la reglajul puterii si al frecventei in Sistemul Energetic National, grupurile putand functiona atat in regim de generator cat si in regim de compensator sincron;
• centrala de interventie, intra in functiune la putere maxima în 4–5 minute;
• in perioadele de ape mari contribuie la atenuarea undelor de viitura,
functiuni care ii permit asigurarea serviciilor necesare functionarii Sistemului Energetic National.

Schema de amenajare a hidrocentralei Lotru – Ciunget se bazeaza pe principiul modern al concentrarii debitelor si caderilor si consta din doua parti distincte:
• Derivatia principala prin care se amenajeaza caderea disponibila si se capteaza debitul de 4 mc/sec. Este formata din: barajul Vidra, care creeaza o acumulare multianuala cu un volum de 340 milioane mc de apa, priza de apa, galeria de aductiune lunga de 13,7 km, castelul de echilibru, casa vanelor fluture, galeria fortata lunga de 1,32 km, casa vanelor sferice, centrala subterana Ciunget (510 MW), sala transformatoarelor, galeria aferenta de cabluri si galeria de fuga.
• Reteaua de captari si aductiuni secundare prin care se colecteaza atat apele din bazinul Lotru cat si din bazinele raurilor invecinate ce sunt transportate gravitational sau prin pompaj in acumularea Vidra, pentru a se asigura caderea de 809 m ce este necesara functionarii. Aceasta retea consta din 83 de captari, 4 baraje de beton in arc (Galbenu, Petrimanu, Balindru si Jidoaia) - din care trei creeaza acumulari prin pompaj si 128,2 km de galerii.

Barajul si statia de pompaj Petrimanu
• Anul punerii in functiune: 1977
• Barajul este din beton in arc si serveste acumularii volumelor de apa din retelele de aductiuni secundare, in vederea pomparii lor in lacul Vidra.
• Este deservita de 3 grupuri de pompaj energetic echipate fiecare cu un motor orizontal sincron MOS cu o putere de 10,5 MW

Barajul si statia de pompaj Jidoaia
• Anul punerii in functiune: 1977
• Barajul este din beton in arc si serveste acumularii volumelor de apa din retelele de aductiuni secundare, in vederea pomparii lor in lacul Vidra.
• Este deservita de 2 grupuri de pompaj energetic echipate fiecare cu un motor orizontal sincron MOS cu o putere de 10,5 MW

Barajul si statia de pompaj Lotru-aval
• Anul punerii in functiune: 1979
• Barajul este din beton in arc si serveste acumularii volumelor de apa din retelele de aductiuni secundare, in vederea pomparii lor in lacul Vidra.
• Este deservita de 2 grupuri de pompaj energetic echipate fiecare cu un motor orizontal sincron MOS cu o putere de 4,5 MW

Barajul Galbenu
• Anul punerii in functiune: 1977
• Este un baraj de beton in arc
• Acumularea deriveaza gravitational debitele bazinului superior al Latoritei in lacul de acumulare Vidra.

Barajul si lacul de acumulare Vidra
Barajul din anrocamente cu nucleu central din argila, cu o inaltime de 121,5 m, creeaza o acumulare multianuala cu un volum total de 340 milioane mc de apa.

Debitele acumulate in lacul Vidra sunt dirijate la centrala Ciunget printr-o galerie de aductiune de tipul sub presiune care este continuata – pana la hidroagregate – cu o galerie fortata si un distribuitor, dimensionate pentru un debit instalat de 80 mc/sec.
Structural, sistemul de aductiune cuprinde: priza de apa, galeria de aductiune, castelul de echilibru, vanele fluture, galeria fortata, distribuitor, vanele sferice.
Debitele turbinate in centrala Ciunget sunt dirijate si restituite in albia raului Lotru, in amonte de Hidrocentrala Malaia prin galeria de fuga care pe o lungime de 6500 m strabate roci cristaline.

Dispeceratul Energetic Ciunget coordoneaza functionarea centralei, a statiilor de 220 kV si 110 kV, a statiilor de pompaj energetic, toate informatiile din amenajare sunt centralizate in camera de comanda de unde sunt dirijate regimurile de functionare. Datorita serviciilor de sistem pe care le asigura centrala, este subordonat operativ direct Dispeceratului Energetic National.

In perioada 2007 – 2011 Hidrocentrala Lotru-Ciunget a fost supusa unui amplu proces de retehnologizare ce a vizat modernizarea echipamentelor aferente celor trei hidroagregate (turbinele hidraulice, generatoarele electrice, instalatiile de admisie a apei in turbine, transformatoare si statii electrice).
Retehnologizarea a avut ca principale obiective urmatoarele:
• cresterea randamentului hidroagregatelor;
• reducerea impactului asupra mediului;
• cresterea gradului de siguranta in functionare si disponibilitate;
• obtinerea unui nou ciclu de viata al echipamentelor din Centrala Hidroelectrica Lotru – Ciunget de cel putin 30 de ani.
mr marinel
Administratorul site-ului
 
Mesaje: 318
Membru din: Dum Aug 23, 2009 11:00 am
Localitate: Bucuresti Romania

Înapoi la Discutii tehnice

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

Toate drepturile rezervate ASOCIATIA ROMANA A ELECTRICIENILOR. Copyrights 2017